20 februari 2023

Onmogelijke herinneringen; oorlogstrauma als erfenis

Samen met mijn vriend Eric van Grootel heb ik een serie foto’s gemaakt als illustratie voor een boekje over intergenerationele trauma’s. We delen een vergelijkbaar verhaal over onze vaders, die beiden tijdens de oorlog in Duitsland moesten werken. Terwijl we hierover spraken, ontstond er een bijzondere serie foto’s. Eric was enthousiast over het resultaat en merkte op dat deze beelden een helende werking kunnen hebben. Het onderwerp van intergenerationele trauma’s is momenteel ook actueel in de media. Het blijkt dat het bespreken van het verleden van onze ouders een positief effect kan hebben en ons kan helpen om los te komen van dit trauma. Daarom kwamen we op het idee om een boekje te maken met onze verhalen, en mogelijk ook enkele gedichten geschreven door Eric.

Intergenerationeel trauma verwijst naar het concept dat trauma kan worden doorgegeven van generatie op generatie. Het idee is dat de negatieve ervaringen en emotionele reacties op trauma worden doorgegeven aan volgende generaties, zelfs als die generaties het trauma zelf niet hebben meegemaakt.

Dit kan plaatsvinden door middel van verschillende mechanismen, zoals herhaaldelijk blootgesteld worden aan verhalen en herinneringen aan het trauma, het observeren van de emotionele reacties van andere familieleden die het trauma hebben meegemaakt, en door genetische en epigenetische overdracht van stressreacties.

Intergenerationeel trauma kan een impact hebben op het psychologische en emotionele welzijn van individuen en families, en kan leiden tot symptomen zoals angst, depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en problematische gedragspatronen.

Het begrijpen en erkennen van intergenerationeel trauma is belangrijk om de cyclus van trauma te doorbreken en helende processen te bevorderen. Therapie en ondersteuning kunnen helpen bij het verwerken van het trauma en het bevorderen van veerkracht en herstel.

RECENT POSTS

    Laat een reactie achter